Tilausajojen ajo- ja lepoaikasäännösten järkevöittäminen nytkähti askeleen eteenpäin

Julkaistu:

Euroopan parlamentin liikenne- ja matkailuvaliokunta, TRAN (The Committee On Transport and Turism), hyväksyi sen johtavan esittelijän, Henna Virkkusen, esittämät kompromissitarkistukset linja-autonkuljettajien ajo- ja lepoaikasäännöistä.

Muutosehdotusten mukaan tilausajokuljettaja voisi nykyisten sääntöjen jakaa 45 minuutin tauon kahteen vähintään 15 minuutin taukoon. Vähintään kuusi päivää kestävillä tilausajomatkoilla voi kerran retkeä kohden jatkaa ajoaikaa yhden lisätunnin, kunhan se kompensoidaan.

Kansallisesti voitaisiin ajaa jopa 12 päivän kestoisia matkoja, kuten kansainvälisestikin nyt tehdään.

Satunnaisia (=yksittäisiä) tilausajokuljetuksien ajo- ja lepoaikasäännöksiä koskevia tarkistuksia järkevämpään suuntaan on IRU (The International Road Transport Union) esittänyt jo tovin aikaa ja nyt se saataneen EU:n säädännöksi jo ensi vuoden alkupuolella.

IRU on perustellut, että kaikille raskaan kaluston kuljettajien samanlaisiin ajo- ja lepoaikamääräyksiin tehtäisiin työnkuvan mukaisia tarkistuksia, sillä kuljettajan toimet poikkeavat linja-autoalalla suuresti tavaraliikenteen kuljettajista.