Flixbus kertoi Suomen suunnitelmistaan

Julkaistu:

Globaali teknologiayhtiö Flix tuli Suomeen pitämään tiedotustilaisuuden, jossa kerrottiin yhtiön toimintatavoista, arvoista ja suunnitelmista tuleville vuosille.

Yhtiön yksi sarka on toimia joukkoliikenteessä markkinointibrändinä ja fiksujen digitaalisten ratkaisujen käyttäjänä asiakkaan parhaaksi ympäristöasiat huomioiden. Suomen lisäksi Flix laajentaa seuraavaksi Chileen ja ensi vuonna Intiaan.

Flixbus haluaa laajentaa Suomen reittiverkostoaan

Heinäkuussa aloitettu päivittäinen Varsova - Vaasa -reitti on yllättänyt suosiollaan. Kulkijoita vuoroissa on joka päivä jopa päästä päähän, mutta suurin osa linja-automatkaajista kulkevat jonkun reittiosan pätkän. Myös Suomen sisäisiä matkustajia kyydissä on. Flix kertoi vuoron kulkijoista:

- Yhtiön keräämä data, joka kattaa eri myyntikanavissa tehdyt matkavaraustiedot ajalta 27.7. – 27.8., paljastaa, että yli puolet (65 %) varatuista matkoista tehtiin Suomen rajojen sisällä. Suosituin kotimaan reittiyhteys kulki Helsingin ja Turun välillä molempiin suuntiin. Kolmanneksi suosituin lähtökaupunki Suomessa oli Vaasa.

- Suomesta matkustetaan paljon Tallinnaan, jossa liitytään Viron sisäiseen Flix-tarjontaan, ei siis jäädä vain Tallinnaan. Samaten Vilnassa, jossa vaihtoyhteyksin pääsee määränpäähänsä. Varsovasta Flixin kyydillä jatketaan eniten Berliiniin ja toiseksi eniten Krakovaan, sanoi Aleksandra Sobera esityksessään.

Suomi ei olekaan saari, kuten te olette kuvitelleet, loihi sanomaan Flixbussin aluevastaava Michal Leman heti alkuunsa. Suomen ja Viron välinen lauttayhteys on Flixillekin uusi kokemus, jonka mallia yhtiö voi hyödyntää muuallakin maailmassa.

Flix aikoo laajentaa reittiverkostoaan Suomessa ensi keväänä ja tavoitteena on saada noin 20 isoa ja pientä kaupunkia ”vihreän bussin” pysäkeiksi. Flix etsiikin suomalaisia ja kansainvälisiä bussioperaattoreita mukaan verkostoon.

Michal Leman. Kuva: Kimmo Wirén

Liiketoimintamalli bussiliikenteessä

Yritys omistaa itse vain yhden linja-auton Euroopassa, mutta Yhdysvalloissa kokonaisen Greyhound-laivaston ja tuotemerkin. Euroopassa linja-autoyritykset itse kantavat lipputuloriskin ja saavat myydyistä F-lipuista noin 75% itselleen. Yhtiö edellyttää korkeaa laatutasoa niin busseiltaan kuin kuljettajiltaan. Linja-auto ei saa olla mikä tahansa vaunu, sillä Flix edellyttää uusilta autoilta vähintään 49 paikkaista autoa 13 metrin pituudella. Varustetasossa, mukaanlukien istuimien jalkatila on vaatimuksensa myös.

Reitti ja aikataulu suunnitellaan siis Flix-konttorissa hyödyntäen paikallista osaamista. Kaikki reitit suunnitellaan niin, että niistä on jatkoyhteyksiä. Tämä olisi malli myös Suomessa.

Entistä vihreämpää Eurooppaa

Flixbus haluaa olla Euroopassa hiilineutraali bussiliikenne vuonna 2040, puolimatkan pylväs olisi tarkoitus tavoittaa vuonna 2032.

- Tähän kyllä päästään, sillä busseja uusitaan vuosittain ja uusi teknologia päästöjen saralla odottaa lähinnä luotettavuutta ja toimintamatkaa. Teemme yhteistyötä Daimlerin ja Scanian kanssa tässä asiassa. Itse asiassa vuonna 2025 Scania toimittaa 50 Flix-väristä LBG-bussia, Leman paljastaa.

Flix hehkutti Suomen linjapolitiikan helppoutta

- Nykyisen Varsova - Vaasa -reitin operaattori Ollex ajoi reittiä Tallinnaan asti, josta se sangen helposti jatkettiin lautalla Suomeen ja Suomessa saimme yhdeltä luukulta oikeudet ajaa linja Vaasaan asti. Tämä Suomi-lisäys edellytti vain yhtä ylimääräistä bussia.

- Missään muualla maailmassa ei ole ollut yhtä helppoa avata uutta reittiä kuin Suomessa ja se tehtiin itse asiassa vain kahdessa kuukaudessa. Tätä viestiä viemme myös muualle maailmaan. Kiitos suomalaisen markkinaehtoisen liikenteen, hehkutti Aleksandra.

Yhtiö on saanut palautetta

Suomalaisessa tiedotuskentässä on ollut juttua ja videoita Flixin operoimasta liikenteestä. Yhtiö on sanojensa mukaan ottanut näistä kopin ja onkeensa.

- Parannettavaa tietysti (näissä tapauksissa) on ja olemme siitä tietoisia. Prioriteetti meille on, että liikennöinti on aina turvallista. Teemme jatkuvasti töitä tämän eteen ja meillä on oma koulutusjärjestelmäkin. Tämä Suomi-keissi on nyt tikun nokassa, Michal Leman tunnusti suoraan.

- Vastaavia tapauksia on tullut eteen muutamia ennenkin ja meillä on tiukka linja siitä, kuka kuljettaja saa edes ajaa Flix-bussia. Olemme nimenneet kuljettajia, jotka eivät saa ajaa meidän väreissä olevaa autoa edes jossain toisessa yrityksessä, komppaa Aleksandra Sobera.

Suomi-värisen Volvon jalkatilat keskioven jälkeen ovat hulppeat. Kuva: Kimmo Wirén

Teksti CC/Kimmo Wirén. Kuvat Flix ja KW