Kaukoliikenne palaa teille varovasti

Julkaistu:

Koulujen alkaminen näkyy bussiliikenteessä.

Koronapandemian rampauttamassa kaukoliikenteessä vuoromäärät kasvavat nykyisestä koulujen alkaessa. Viime talviseen tarjontaan on silti vielä paljon matkaa. Ilmassa on kuitenkin edelleen kysymysmerkkejä.

- Niin sanotussa pikavuoroliikenteessä vuoromäärät elokuun puolivälissä ovat silti vain noin 40% siitä tasosta, jolla viime talvena ajettiin. Ulkomaan matkailu on edelleen jäissä, joten loma- ja liikematkustajia ei busseissakaan nähdä. Suuri kysymysmerkki on pendelöijät, eli normaaliin työssäkäymiseen on uskoakseni tulossa pysyvä vähennys. Suomalaiset ovat oppineet etätyöskentelyn. Se tulee näkymään sarja- ja kuukausilippulaisten matkustuksessa, arvioi Tilausajokuljettajat ry:n puheenjohtaja Kimmo Wirén.

Koulujen alkaminen normaalisti palauttaa koululais- ja seutuliikennemuotoisen liikennöinnin koko lailla normaalille tasolle. Tilausajoliikenteessäkin on näkyvissä pieniä elpymisen merkkejä.

- Kotimaan matkailu on nyt suosiossa, mutta se ei kovinkaan näy tilausajopuolella. Suomalaiset matkailevat yksin, kaksin tai perheen kesken omilla neuvoillaan. Ryhmämatkailussa on silti hieman valoa tunnelin päässä, sillä bussiyritykset ovat viestittäneet tarjouspyyntöjen kasvaneen. Toki kun nollasta lähdetään, niin jokainen utelu on positiivinen juttu. Suomalaiset etenevät toimissaan nyt sukkasillaan ja se näkyy bussineksessa, Wirén sanoo.