Kyberturvallisuus otettava vakavasti

Julkaistu:

Professori Jarno Limnéll muistuttaa bussialaa tärkeästä asiasta.

Ilman kyberturvallisuudesta huolehtimista yksikään bussi tai tulovirta ei liiku

Voisi ajatella, että linja-autot ja kyberturvallisuus ovat varsin toisistaan etäisiä aiheita. Mutta eivät ole.

Kyberturvallisuus on hieman hankala sana, mutta siihen ei pidä jumittua. Kyse on digitaalisen toimintaympäristön turvallisuudesta. Digitaalisuus puolestaan on tänä päivänä jo lähes kaikkialla – ja jatkossa nylyistä huomattavasti vahvemmin. Sanotaanhan, että kaikki mikä voidaan digitalisoida, digitalisoituu ennemmin tai myöhemmin.

Usein unohtuu, että tämä digitaalinen maailman ja fyysinen maailma ovat jo nyt hyvin vahvassa vuorovaikutuksessa toistensa kanssa. Tietojärjestelmät ja tietoliikenneyhteydet (ja digitalisuus ylipäänsä) mahdollistaa tänä päivänä sen, että saamme sähköä, huoltamoiden polttoainejakelu on mahdollista ja maksujärjestelmät toimivat. Erilaiset modernit moottoroidut kulkuvälineet, mukaan lukien linja-autot, toimivat puolestaan yhä enemmän ohjelmistojen varassa. Yksi aikamme voimistuva trendi on myös se, että dataa kerätään yhä enemmän ja kaikkialta.

Kyllä, digitaalisuus on hyvin olennainen osa niin toiminnan turvaamista kuin asiakasluottamuksen ylläpitämistä. Kyberilmiöt ovat osa jokapäiväistä elämäämme. Mitä enemmän meillä on digitalisaatiota, sitä enemmän meillä on kyberilmiöitä.

Olemme myös osin huomaamatta tekemässä kaikesta tietokoneita eli yhdistämässä yhä mielikuvituksellisempia asioita internetiin. Seuraavan vuosikymmenen aikana verkkoon kytkettyjen käyttöesineiden, erilaisten koneiden ja muiden laitteiden määrä moninkertaistuu. Erään arvion mukaan vuonna 2035 maailmassa on biljoona eli tuhat miljardia mikroprosessorein ja sensorein varustettua laitetta. Tämä trendi vaikuttaa oleellisesti myös kuljetus- ja liikennöintialaan.

Miksi kyberturvallisuudesta kannattaa sitten huolehtia? Asian voi ajatella toisinpäin – entä jo digitaalinen maailma ei toimisi? Jos internetin kautta ei voisi tehdä tilausvarauksia, pankkiyhteydet eivät toimisi tai linja-autojen ohjelmistoihin tulisi häiriö. Moni reissu jäisi ajamatta ja maksu saamatta.

Kun puhutaan digitaalisuudesta ja liiketoiminnan ytimessä olevasta asiakkaiden luottamuksesta, on tarpeellista huomioida myös sosiaalinen media. Hyvin nopeasti tässä rajattomassa digitaalisessa mediassa niin hyvät kuin huonot palautteet leviävät laajalti ja ajoittain erityyppiset huhut saavat isoja mittasuhteita. Siksi viestinnän merkitys nykyisellä informaatioteknologian aikakaudella on entistä tärkeämpää ja siinä kannattaa itsekin olla aktiivinen. Viestintä on keskeinen osa digitaalista liiketoimintaa.

Kyberuhkia ei pidä liiaksi pelätä vaan huomioida ne osana liiketoimintaa ja riskienhallintaa. Perusasiat kuntoonlaittamalla pääsee jo pitkälle. Toisaalta on hyvä varautua tilanteisiin, joissa digitaalinen maailma ei syystä tai toisesta toimi odotetulla tavalla. Tällöin puhutaan sietokyvystä eli kyvystä löytää vaihtoehtoisia tapoja toimia, kun yksi tapa ei toimi. On hyvä muistaa, että kyberuhkiin varautuminen on aina kymmenen kertaa halvempaa kuin jälkituhojen korjaaminen.

Jarno Limnéll

Kyberturvallisuuden professori, Aalto-yliopisto