Volvolta uudistettu turistibussimallisto

Julkaistu:

Volvo julkaisi tänään torstaina parannetun version 9000-sarjastaan. Kansainväliselle lehdistölle esittely tapahtui jo alkuviikolla.

Uusi moottori ja mittaristo

New 9000 on ehtinyt jo neljän vuoden ikään. Volvon mukaan tänään julkaistu uudistettu bussi on ”paras mitä he ikinä ovat rakentaneet”.

Uuden alustan mallimerkintä on B13R ja parhaimmillaan moottorista otetaan ulos 500 hevosvoimaa. Alemmat teholuokat ovat niin ikään saatavilla. Vääntökäyrät noudattelevat hevosvoimia - luonnollisesti. Tässä on Volvon vastaus muiden merkkien monsterimyllyjä vastaan.

Tavallisesti inja-autossa ei noin suuria hevosvoimia tarvita, mutta erittäin vaativiin olosuhteisiin ruotsalaismerkillä on nyt voimanlähde tarjota. Ajatellaan vaikka kaksikerrosbussin Alppien ylityksiä ja vuonoissa kiertelemistä, näin eurooppalaisesti ajateltuna.

I-shift-vaihteiston vaihtokyky on ehkä markkinoiden paras, mutta edelleen sitä on tässä yhteydessä parannettu myös ja vaihtamistapahtumaa saatu nopeutettua.

Uusi komea komentopaikka

Kuljettaja sen sijaan saa tottua uuteen mittaristoon. Se on täysin digitaalinen ja informaation esitykset voi muokata oman tarpeen mukaan. Ja näin kannattaakin tehdä. Ensikertalaisen kannattaa viettää rauhallinen hetki ennen ajoon lähtöä pelkästään tämän mittariston kanssa. Varsinkin, kun etsit mistä saa radion kuulumaan. Myös perinteistä käyttöliittymämallia noudatteleva, eli napeilla ja rullilla ohjailtava ilmastoinnin ohjausyksikkö on uusi.

Kuljettajan ruori eli ratti on uusi ja nappeja siihen on saatavilla yllin kyllin.

Uusia Volvoja saa myös ilman digipeilejä, mutta omasta mielestäni nämä ovat tulleet jäädäkseen. Kumpa ostajaisännät ja -emännät ymmärtäisivät tämän digiloikan hyödyt.

Bulkkijuhta 9700

Suomalaisittain kiinnostavin oli tietysti 9700:n takaovi-versio. Noin kolmetoistametrinen, kaksiakselinen runsaalla tavaratilalla ja 51-53-paikkaisena versiona on ylivertainen, jos vaikka intercity-liikenteestä puhutaan. Tai rippileirien kuljetuksista. Tuloksentekijä siis.

Joillekin asiakkaille Volvolla on tarjolla myös 13,1-metrinen tukiakselilla oleva versio. Itse näen tämän mahdollisuuden erittäin norjalaisena vaihtoehtona, jossa halutaan ketteryyttä ja kuormankantokykyä.

Valmistus alkaa lomien päätyttyä

CC-lehti sai ajaa uudella alustalla olevia linja-autoja Boråsin lähellä olevalla testiradalla. Lehdistön käytössä oli useita erilaisia versioita samaisesta aiheesta. Tuotantoon nämä uudet moottorit ja alustat tulevat jahka lomat on vietetty.

Kun kaikkia mahdollisuuksia haluaa ostaja hyödyntää, niin valmistajan mukaan polttoaineen säästössä päästään 9%:n tasolle.

Onko kyseessä ”paras Volvo-bussi ikinä”? On tietysti, ei muuta voisi olettaakaan. B10M-aika ei ilmeisesti enää palaa, joten kyllä näillä mielellään töitä tekee.

Teksti ja kuvat: Kimmo Wirén

Katso myös Bussmagasinet.no video

New Volvo B13R 9700 testiradalla kokeiltavana.